Dansk Kennel Klubs Mentalbeskrivelse

Kuzonga's Aurelijus

Auri og et "spøgelse"

 

Kontakt:
Mentalbeskrivelsen indleder med testmodellen kontaktvillighed. Føreren går med hunden i løs line gennem en flok passive mennesker og videre ud til en testleder, som også forholder sig helt passiv i den første del af momentet. Tager hunden ikke selvstændig kontakt, stimuleres den efterfølgende til at tage kontakt med testlederen.
Auri vandre ind gennem gruppen. Snuser lidt hist og pist. Vi går frem til TL og han snuser rundt om hende. Da jeg hilser på hende kommer Auri også og hilser på.

Ja, ja, pil du bare ved mig, bare jeg kan få lov at snuse.

Håndtering:
Næste testmodel er håndtering. Når hunden har fået lejlighed til at konstaterer, at testlederen er et venligt menneske, går testlederen en kort tur med hunden i line, hvorefter testlederen berører hunden. I praksis sker det ved at kontrollere hundens øretatovering - eller ved at konstaterer, at hunden ikke er tatoveret.
Auri følger logrende med. Han kigger lidt efter sin "moar" - men TL må gerne nusser og klappe ham og se hans fine ører tatovering

Jubbiiee - lege!!!

Leg:
Herefter indleder hundefører og testleder en leg, hvor der tre gange kastes en sæk eller en klud mellem hundefører og testleder. Så kastes sækken ud til siden, hvor hunden har mulighed for at få fat i den. Legen gentages ter gange, og sidste gang forsøger testlederen at få en trækkeleg i gang med hunden.
Auri er her absolut på hjemmebane. Ja, man er vel ikke en "forvokset hundehvalp" for ingen ting? :-) Han leger meget aktivt selvom det er temmelig varmt. Han vil lege både med mig og TL, og han vil også gerne lege ruske lege med hende. Dette er iflg. ønskeprofilen ikke "korrekt" - men det kan jeg sagtens leve med, da det er en ting som jeg har gjort ud af at gøre meget med Auri, nemlig lege og lege, og forsøge at få så meget "gang" i ham som mulig, med henblik på den videre træning. Så selvom det ikke er det "korrekte" resultat er det netop det jeg gerne ville have!

 

Hit så med den klud!


Jagt:
Hunden jagtlyst beskrives ved hjælp af en lidt mere kompliceret testmodel, hvor en kunstig "hare" i form af en hvid klud trække i zik-zak mellem et antal stålrør. Her beskrives både jagtens intensitet og selve byttefangsten. Momentet gennemføres altid to gange.
Auri synes "kluden" er vældig spændende, og at det er rart endelig at være kommet ud og strække benene, så den skal da indhentes begge gange, men er ellers ikke videre interessant. Er her lidt stolt af at han kom direkte tilbage til mig begge gange da jeg kaldte på ham. Lyder måske lidt mærkeligt, men var faktisk kun 2 ud af de 12 hunde som gjorde det, de andre skulle lige en smule "på skovtur" ved mange af indkaldene.

Se DET her er skægt! Bare drøne efter sådan en "tingest" uden at mor siger nej :-)


Aktivitet:
I dette moment beskrives hunden aktivitetsniveau, eller måske rettere hunden reaktion på uventet passivitet. Hundeføreren står absolut passiv i tre minutter med hunden i løs line i et terræn, der byder på forskellige aktivitetsmuligheder for hunden.
Auri synes det er lidt småkedeligt, men stresser dog ikke eller noget. "Trisser" lidt omkring, og ligger sig så til sidst ned og glor på sin mor. Hvad skal vi dog stå her og kede os for?

og det her er keeeedeligt...

Visuel overraskelse:
I denne testmodel beskrive hunden reaktion på en pludselig overraskelse. Hund og fører går i rask tempo frem mod en skjult kedeldragt, der pludselig trækkes op, når hunden er fire meter foran. Hunden umiddelbare reaktion, der kan svinge fra direkte angreb til ukontrolleret flugt, beskrives sammen med eventuel trusseladfærd. Herefter holdes kedeldragten i ro, og man beskriver hunden evne og lyst til at undersøge, hvad der forskrækkede den. Til sidst beskrives eventuel tilbageværende skræk i hunden ved at iagttage hundens reaktioner, når den sammen med føreren går tre gange frem og tilbage forbi kedeldragten.

Din væmmelige "hr. kedeldragt" - du kan bare lige blive hvor du er!!


Auri blev vist mindre forskrækket end sin mor! Da kedeldragten "sprang op" stoppede Auri på stedet og giver et meget højt og dybt VOV fra sig! Hvilket kom så meget bag på mig at jeg helt glemte at jeg skulle kigge på kedeldragten. Auri er ikke synderlig interesseret i at gå frem til "Peter", og kommer det først da jeg hjælper ham derover. Der er INGEN uro overhovedet da vi bagefter skal trave de tre gange forbi "Peter". Jeg synes måske reaktionen er lidt underlig, men ikke desto mindre er en totalt i overensstemmelse med ønskeprofilen for racen.

 

Ups, hvad søren var det for en lyd ?

 

Akustisk overraskelse:
I næste testmoment beskrives hundens reaktioner på en pludselig, skramlende lyd. Hund og fører går forbi en bølgeblikplade, og når hunden netop har passeret, falder en lang kæde ned over pladen med en lang, skramlende lyd. Først beskrives hundens umiddelbare reaktion, og derefter hundens evne og lyst til at undersøge årsagen til lyden. Også i dette moment beskrives eventuel tilbageværende skræk i hunden ved at lade hund og fører gå tre gange frem og tilbage forbi pladen.

Ork ikke andet! En metaldims og en lige så kedelig kæde dims.


Auri stopper op på stedet. Dukker sig iflg. testlederen en smule. Han står hele tiden foran mig, og kigger på pladen. Han følger mig frem mod pladen, men går dog først helt over til den da jeg snakker med pladen. Men okay, var da også en ret kedelig plade :-) Igen er der INGEN uro overhovedet bagefter!

 

De der...de var altså godt nok ikke sjove!!! Her forsøger jeg at få dem til at holde op med at komme nærmere.

Revirforsvar:
I næste testmoment beskrives hundens reaktion og eventuel trusselsadfærd over for to hvidklædte "spøgelser", der skiftevis bevæger sig stereotypt frem mod hund og fører, indtil de fire meget foran hunden standser, drejer sig og indtager en passiv positur. Nu tages linen af hunden og dens evne og lyst til at tage kontakt med spøgelserne beskrives.

Okay, hvis I ikke går, så tror jeg liiiige jeg trækker mig nogle meter bagud.


Auri syntes det var nogle ganske ganske lede spøgelser! Han starter med at stille sig meget truende op og forklare dem de skal "pikkel af". De lyster dog ikke ,men forsætter bare imod ham (har de jo ligesom fået besked på...) ja, og når nu ikke de vil gå, jamen så gjorde Auri det. Om bag sin mors skørter. Selvom han syntes det var ret væmmelige går han dog rimelig hurtigt hen til det første spøgelse, men dog først helt hen og rører ved det da jeg snakker med spøgelset. Vi "pakker det ud" og han ser det er en dame, og så får hun et mega kys. Kort tid efter er han på vej over til det andet spøgelse, som han dog liiige skal rundt om nogle gange for at se hvad det nu er for et. Da jeg går der over imod går han hen og hilser på spøgelset uden hjælp, og også det spøgelse får et kys da hætten så er af.

Davs, dame! Vil du lige have et lille kys ?

Hæhæ, der er garanteret også en dame i den der så?

Pludselig lyd
Mentalbeskrivelsen afsluttes med at beskrive hunden reaktion på en pludselig, skrap lyd i form af skud, først i aktivitet og dernæst, mens hunden står passiv i linen. Der skydes i alt fire gange.
Tja.....Auri er helt og aldeles totalt ligeglad med skud! Ja, og det om hans så leger eller bare står stille, det rager ham en høstblomst! :-) Altså må Auri siges at være "totalt skudfast".

A hva siger I ? Skud? Og hvad så?  Jeg kan bare se nogle spændende mennesker derovre på p-pladsen :-)

 

KONKLUSION:
Auri må siges at være en ganske mental stærk hund, hvis absolutte force er at han er utrolig god til at afreagere. Han kunne måske være lidt mere nysgerrig og knap så "mor-fikseret" - men på den anden side er det da også ret skønt at han er glad for sin mor, og vil betro mig den store opgave at gå først frem. Han har ganske meget jagt i sig, hvilket måske ikke er helt "korrekt" som tidligere beskrevet, men det er så sandelig en dejlig ting når jeg nu gerne vil træne med ham.

Se selve skemaet her